18 de febr. 2012

Història d'Espanya - s.XX

Alfons XIII: Fill d'Alfons XII. Davant la situació d'endarreriment que sofria Espanya i les queixes constants dels cituadans, Alfons XIII va deixar el poder donant suport a la dictadura de Primo de Rivera.

La dictadura de Primo de Rivera: Va fer un cop d’estat i instaurà la dictadura. Assumeix tots els poders, lleva la Constitució i prohibeix els partits polítics. Amb el temps, augmentà l’oposició del règim i dimiteix en 1930.



La II República (1931 – 1936): Al començament de la República es realitzaren grans reformes com per exemple reduir el poder l’església, aprovació del divorci i el matrimoni civil, fomentar els petits propietaris per modernitzar l’agricultura...

Es varen produir canvis en els partits polítics. Començaren a governar els partits d’esquerra, després els conservador i finalment un altre partir d’esquerra.

Davant aquest darrer govern, l’exèrcit i els sectors més conservador, prepararen un cop militar que terminà amb una guerra civil a 1936.



La Guerra Civil espanyola (1936 – 1939): Alçament militar baix el manament del general Franco. El país queda dividit en dos grups: els nacionals (a favor d’en Franco) i els republicans (o “rojos”).

Durant aquests anys, els nacionals van avançant. Malgrat que els republicans resisteixen, Franco aconsegueix arribar a Madrid, anunciant la seva victòria total.

Durant la guerra civil es varen produir milers de morts, milers d’exiliats, destruccions d’indústries, carreteres, ponts...







La dictadura franquista (1936 – 1975): Espanya quedà dividida entre vencedors i vençuts. Es va dur a terme una política repressiva en contra dels que varen donar suport a la república.

Com a conseqüència, la dictadura va deixar desenes de milers de morts, més de 250.000 presos polítics, molts d’espanyols es varen exiliar a altres països fugint d’aquesta repressió.

En Franco tenia tot el poder: president del govern, nombrava als militars, generalíssim de l’exèrcit i cap de l’únic partit polític: la Falange espanyola.

L’exèrcit i l’església donaren el seu suport a aquesta nova organització política.




Joan Carles I (1975 – actualitat): Va ser nomenat rei d’Espanya. S’iniciaren una sèrie de reformes per tal que tots els partits polítics fossin legals i per a instaurar la democràcia.

El procés de canvi de la dictadura a la democràcia es coneix com la Transició.

L’any 1978, s’aprovà l’actual Constitució, que garanteix els nostres drets i les nostres llibertats, i a més reconeix la democràcia com el nostre sistema de govern.

En 1986, Espanya entrà a formar part de la Comunitat Econòmica Europea, que més tard s’anomenà Unió Europea.

L’any 2002 es va deixar d’utilitzar la pesseta i començà l’euro com a moneda única. Però un poc abans d’aquest fet, entre l’any 1999 i 2000, varen néixer a Sant Jordi uns nins i nines que també faran història.




ESQUEMA 1 : Espanya 1900 - 1939.

(Alfons XIII, Primo de Rivera, II República, Guerra Civil)

ESQUEMA 2: Espanya 1939 - Actualitat.

( Dictadura franquista, Joan Carles I)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada